Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inowrocławiu w zawodzie cukiernik mieli niecodzienną okazję uczestnictwa w słodkich warsztatach czekolady.
Czekoladowe pyszności zachwycały nie tylko smakiem, ale również formą. Zajęcia poprowadził Mieczysław Chojnowski – Mistrz Świata Cukierników. W 2001 roku w Wiesbaden wypełnił słodkościami stół o powierzchni dwóch metrów kwadratowych i zdobył tytuł Mistrza Świata. Towarzyszył mu Jacek Zięba. Obaj panowie pracują dla Zakładów Tłuszczowych z Kruszwicy. Uczniowie klas pierwszych, drugich i trzecich pod okiem mistrza wykonywali tabliczki czekolady , praliny, dekoracje, figurki z czekolady. Na co dzień uczniowie przebywają na zajęciach praktycznych w lokalnych firmach cukierniczych, gdzie zajmują się tam różnymi wyrobami cukierniczymi tortami, ciastami i drożdżówkami i innymi słodkościami. Dlatego wydawało się interesującym pomysłem, aby zaprosić tutaj panów z Akademii Mistrza z Kruszwicy, którzy na co dzień zajmują się cukiernictwem, aby zaprezentowali tematy z czekolady. Jest to poniekąd artyzm, bo trzeba mieć wyobraźnię, duszę, zmysł i zdolności manualne, aby wyszły naprawdę ciekawe rzeczy z czekolady . Organizatorem spotkania z mistrzami w Zespole Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inowrocławiu był nauczyciel cukiernictwa i piekarstwa p. Żaneta Marcinek. Podczas pokazu odwiedzili szkołę przedszkolaki z zaprzyjaźnionego przedszkola „ Muzyczna Kraina”, którzy byli oczarowali smakiem lizaków z czekolady. Było pysznie.