Zespół Szkół Zawodowych Rzemiosła oferuje 22 kierunki kształcenia.

Zapewniamy solidną naukę, praktykę w renomowanych firmach, pewną przyszłość na rynku pracy, stypendium socjalne i naukowe.

Wybierz zawód dla Siebie.

 

  • strona główna - pracownie
  • strona główna - program
  • strona główna - książki
  • strona główna - praktyki

Czekoladowe warsztaty

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inowrocławiu w zawodzie cukiernik mieli niecodzienną okazję uczestnictwa w słodkich warsztatach czekolady.

Czekoladowe pyszności zachwycały nie tylko smakiem, ale również formą. Zajęcia poprowadził Mieczysław Chojnowski – Mistrz Świata Cukierników. W 2001 roku w Wiesbaden wypełnił słodkościami stół o powierzchni dwóch metrów kwadratowych i zdobył tytuł Mistrza Świata. Towarzyszył mu Jacek Zięba. Obaj panowie pracują dla Zakładów Tłuszczowych z Kruszwicy. Uczniowie klas pierwszych, drugich i trzecich pod okiem mistrza wykonywali tabliczki czekolady , praliny, dekoracje,  figurki z czekolady. Na co dzień uczniowie przebywają na zajęciach praktycznych w lokalnych firmach cukierniczych, gdzie zajmują się tam różnymi wyrobami cukierniczymi tortami, ciastami i drożdżówkami i innymi słodkościami. Dlatego wydawało  się interesującym pomysłem, aby zaprosić tutaj panów z Akademii Mistrza z Kruszwicy, którzy na co dzień zajmują się cukiernictwem, aby zaprezentowali tematy z czekolady. Jest to poniekąd artyzm, bo trzeba mieć wyobraźnię, duszę, zmysł i zdolności manualne, aby wyszły naprawdę ciekawe rzeczy z czekolady . Organizatorem spotkania  z mistrzami w Zespole Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inowrocławiu był nauczyciel cukiernictwa i piekarstwa p. Żaneta Marcinek. Podczas pokazu odwiedzili szkołę przedszkolaki z zaprzyjaźnionego przedszkola „ Muzyczna Kraina”, którzy byli oczarowali smakiem lizaków z czekolady. Było pysznie.