"Serce ma tylko ten, kto je posiada dla innych"

To motto najtrafniej oddaje istotę i głęboki wymiar wszelkich działań charytatywnych, a w szczególności akcji honorowego krwiodawstwa, która w swym humanitaryzmie służy ratowaniu najcenniejszych wartości - ludzkiego zdrowia i życia.

Mateusz DrelichWspomniane motto patronuje działalności Szkolnego Klubu HDK przy Zespole Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inowrocławiu. Klub Honorowych Dawców Krwi ciągle się rozwija. Członkowie oddają krew w Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Inowrocławiu. Co roku ilość oddanej krwi oraz grupa uczniów - honorowych krwiodawców powiększa się. Odchodzących ze szkoły absolwentów godnie następują młodzi koledzy, którzy dopiero co przekroczyli próg pełnoletności.

Klub jest chlubą szkoły, dając najwspanialsze świadectwa wrażliwości młodego pokolenia na potrzeby ludzi chorych, potrzebujących pomocy. Humanitarna działalność młodzieży jest możliwa dzięki dobremu klimatowi i przychylności Dyrekcji Szkoły.

Renowacji nagrobków zasłużonych Inowrocławian

Dzień Wszystkich Świętych to czas wspomnień o najbliższych, którzy już odeszli. Aby ta pamięć pozostała wśród nas uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Rzemiosła wsparli Kwestę na rzecz Renowacji Nagrobków Zasłużonych Inowrocławian.

 

Czekoladowe warsztaty

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inowrocławiu w zawodzie cukiernik mieli niecodzienną okazję uczestnictwa w słodkich warsztatach czekolady.

Czekoladowe pyszności zachwycały nie tylko smakiem, ale również formą. Zajęcia poprowadził Mieczysław Chojnowski – Mistrz Świata Cukierników. W 2001 roku w Wiesbaden wypełnił słodkościami stół o powierzchni dwóch metrów kwadratowych i zdobył tytuł Mistrza Świata. Towarzyszył mu Jacek Zięba. Obaj panowie pracują dla Zakładów Tłuszczowych z Kruszwicy. Uczniowie klas pierwszych, drugich i trzecich pod okiem mistrza wykonywali tabliczki czekolady , praliny, dekoracje,  figurki z czekolady. Na co dzień uczniowie przebywają na zajęciach praktycznych w lokalnych firmach cukierniczych, gdzie zajmują się tam różnymi wyrobami cukierniczymi tortami, ciastami i drożdżówkami i innymi słodkościami. Dlatego wydawało  się interesującym pomysłem, aby zaprosić tutaj panów z Akademii Mistrza z Kruszwicy, którzy na co dzień zajmują się cukiernictwem, aby zaprezentowali tematy z czekolady. Jest to poniekąd artyzm, bo trzeba mieć wyobraźnię, duszę, zmysł i zdolności manualne, aby wyszły naprawdę ciekawe rzeczy z czekolady . Organizatorem spotkania  z mistrzami w Zespole Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inowrocławiu był nauczyciel cukiernictwa i piekarstwa p. Żaneta Marcinek. Podczas pokazu odwiedzili szkołę przedszkolaki z zaprzyjaźnionego przedszkola „ Muzyczna Kraina”, którzy byli oczarowali smakiem lizaków z czekolady. Było pysznie.

Wycieczka na targi POLAGRA FOOD

Dnia 25 września 2015 roku grupa młodzieży skłająca się z cukierników, piekarzy i kucharzy wybrała się na wycieczkę do Poznania na Międzynarodowe Targi Poznańskie POLAGRA FOOD. Dla uczniów była to:

  • możliwość poznania kompleksowej oferty branży spożywczej –  co roku na targach goszczą  producenci i dystrybutorzy z niemal wszystkich grup produktowych
  • możliwość nawiązania współpracy z zagranicznymi przedstawicielami branży spożywczej - wystawcy z Polski i 30 krajów świata
  • okazja do zapoznania się z nowościami produktowymi - liczne premiery rynkowe objęte specjalnym programem promocyjnym.

Targi POLAGRA FOOD  to wydarzenie atrakcyjne również ze względu na towarzyszące konferencje, szkolenia i panele dyskusyjne. Proponowane były spotkania z gronem ekspertów dotyczące nowych trendów w żywieniu, wyzwań marketingowych stojących przed branżą spożywczą czy szans upatrywanych w nowych kierunkach eksportowych. Uczniowie miło spędzili czas wśród nowych rozwiązań technicznych i technologicznych degustując potrawy i napoje serwowane na targach.

Egzamin czeladniczy

Dnia 21 września  2015 w Zespole Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inorwocławiu odbył się egzamin czeladniczy w zawodach cukiernik i piekarz.

Do egzaminu przystąpiło 9 cukierników i 6 piekarzy na co dzień odbywających praktykę w piekarniach i cukierniach: P. Jóźwiak, Piekuś, Wrzos, Dąbrówka i Kucia.

Uczniowie przystępujący do egzaminu najpierw wykonywali część praktyczną (obowiązkowo tort do wyboru oraz inne słodkości) w pracowni szkolnej lub u pracodawców (piekarze - różne gatunki pieczywa). Póżniej uczniowie przystąpili do drugiej części egzaminu. Część pisemna składała się z 7 części: rachunkowość zawodowa, dokumentacja działalności gospodarczej, rysunek zawodowy, przepisy BHP i P/poż., ochrona środowiska, przepisy prawa pracy, podejmowanie działalności gospodarczej. Natomiast trzecia część egzaminu to egzamin ustny w skład którego wchodził materiał z zakresu technologii, maszynoznawstwa i materiałoznawstwa.

Czytaj więcej

Integracja klas pierwszych

DSC 0512Początek roku za nami, mijają kolejne wrześniowe dni. Łącząc przyjemne z pożytecznym, czyli naukę z zabawą, szkoła zapewniła im miłą niespodziankę. We wrześniu wszystkie klasy pierwsze Zasadniczej Szkoły Zawodowej biorą udział w obfitujących w atrakcje wycieczkach. Uczniowie pod opieką wychowawcy oraz pedagoga szkolnego, pani Karoliny Wesołowskiej, wyjeżdżają do Dąbrowy Biskupiej, gdzie poznają tajniki przetrwania w lesie, zbierają owoce leśne, z których na rozpalonym za pomocą krzesiwa ognisku gotują napój, pieką przy ognisku własnoręcznie zrobione chleby, słuchają pasjonujących harcerskich opowieści, mają również możliwość wzięcia udziału w paintballu. Po trudach rywalizacji można się posilić ciepłą grochówką. Warto było się starać, ponieważ na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody.

Czytaj więcej

Egzaminy czeladnicze

Dnia 21 września  2015 w Zespole Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inorwocławiu odbył się egzamin czeladniczy w zawodach cukiernik i piekarz.

Do egzaminu przystąpiło 9 cukierników i 6 piekarzy na co dzień odbywających praktykę w piekarniach i cukierniach: P. Jóźwiak, Piekuś, Wrzos, Dąbrówka i Kucia.

Rozpoczęcie roku szkolnego 2015/2016

Wakacje dobiegły końca i 1 września rozpoczęliśmy kolejny rok szkolny. O godzinie 10-tej młodzież wraz z nauczycielami i zaproszonymi gośćmi uczestniczyła w mszy świętej w kościele pw. Św. Mikołaja, natomiast o godzinie 11-tej rozpoczęła się uroczystość na dziedzińcu szkoły. Słoneczna pogoda zdawała się podkreślać wesołe nastroje uczniów.

Podczas uroczystości głos zabrali: Dyrektor Szkoły, Pan Grzegorz Roszak, Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Inowrocławiu, Pan Piotr Jóźwiak oraz Prezes firmy GESAL, Pan Eugeniusz Skoczyński, który wręczył nagrodę wyróżniającemu się pracownikowi tej firmy, a jednocześnie uczniowi naszej szkoły, Kacprowi Mochalskiemu.

Czytaj więcej

Zakończenie roku szkolnego 2014/2015

26 czerwca na dziedzińcu szkoły zakończyliśmy bieżący rok szkolny. Na uroczystość przybyli uczniowie, rodzice, nauczyciele oraz zaproszeni goście. Jak zapowiedziały prowadzące imprezę Aleksandra Paliga i Hanna Drzewucka – było to spotkanie jednocześnie wesołe i smutne. Wesołe, ponieważ zbliżał się czas wakacji i zasłużonego odpoczynku. Smutne, ponieważ nadszedł czas pożegnania kolegów, którzy kończą szkołę i za chwilę przystąpią do egzaminów zawodowych.

Głos zabierali: Dyrektor Szkoły Pan Grzegorz Roszak, Starszy Cechu Pan Piotr Jóźwiak, Prezes firmy GESAL Eugeniusz Skoczyński oraz przedstawiciel klas trzecich.

Czytaj więcej

"Rzemieślnik" gra w szachy

Mimo iż koniec roku zbliża się wielkimi krokami Rzemiosło tętni życiem. W piątek, 19 czerwca, odbył się w szkole turniej szachowy o puchar dyrektora szkoły. Turniej został zorganizowany przez Zespół Szkół Zawodowych Rzemiosła przy współpracy z radnym powiatu Panem Piotrem Czarnoleskim dla szkół podstawowych i gimnazjalnych. Puchar wywalczył uczeń z Gimnazjum nr 3 w Inowrocławiu. Wszystkim zwycięzcom gratulujemy!