ROZSTRZYGNIĘCIE I EDYCJI KONKURSU FRYZJERSKIEGO

f8W miniony czwartek w Szkole Rzemiosła spotkały się najlepsze młode fryzjerki ze szkół rzemieślniczych. Dziewczęta uczestniczyły w zorganizowanym przez Zespół Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inowrocławiu konkursie "Fryzura awangardowa na czerwony dywan", którego organizatorką była pani Wiesława Kiliańska. Autorkami najlepszych fryzur i jednocześnie laureatkami konkursu zostały: Oliwia Handrych uczennica Zasadniczej Szkoły Zawodowej Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy (I miejsce), Weronika Kędzierska z Zasadniczej Szkoły Zawodowej Rzemiosła w Inowrocławiu (II miejsce) oraz Oliwia Goralska z Zasadniczej Szkoły Zawodowej Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Grudziądzu (III miejsce). Wyróżnienia otrzymały Weronika Kozińska i Wiktoria Płocińska (obie z Zasadniczej Szkoły Zawodowej Rzemiosła w Inowrocławiu). Specjalną nagrodę ufundowaną przez Zarząd Cechu Rzemiosł Różnych w Inowrocławiu otrzymała Weronika Kozińska za wyjątkową stylizację fryzury. Goście Rzemieślnika mogli odpocząć delektując się smakołykami przygotowanymi przez uczniów szkoły pod czujnym okiem pani Żanety Marcinek.

Pasowanie na Uczniów Rzemiosła

p2W piątek, 13 listopada, adepci rzemiosła Zespołu Szkół Zawodowych im. Rzemieślników Kujawskich w Inowrocławiu, zostali pasowani do godności ucznia tej szkoły. Pasowania Szablą Kilińskiego – najwyższym honorowym odznaczeniem rzemieślniczym – dokonali Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Inowrocławiu Piotr Jóźwiak oraz Członek Zarządu Kujawsko-Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy Mirosław Łataś. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m. in. przedstawiciele władz gminy, miasta i powiatu, rzemieślnicy, właściciele przedsiębiorstw i zakładów oraz mistrzowie szkolący uczniów. Młodzież złożyła ślubowanie, obiecując „umacniać wysoką rangę rzemiosła polskiego”.

Podczas uroczystości nie mogło zabraknąć nagród i odznaczeń. Złotą odznakę za szkolenie uczniów przyznano mistrzowi szkolącemu, panu Janowi Barbarzakowi. Wśród pierwszoklasistów rozlosowano dwa rowery ufundowane przez Cech Rzemiosł Różnych w Inowrocławiu, natomiast uczniom starszych klas przyznano nagrody za aktywny udział w życiu szkoły.

Uroczystość uświetnił występ szkolnego teatru Melpomena – młode aktorki przedstawiły montaż słowny związany z Dniem Niepodległości. Scenariusz pasowania, uczennice prowadzące konferansjerkę oraz recytującą młodzież przygotowała polonistka i opiekunka szkolnego teatru, Karolina Wesołowska.

Przedświąteczne wypieki

Na zajęciach w naszej szkole u piekarzy i cukierników praca na całego. Oprócz wiedzy teoretycznej na zajęciach nie brakuje też praktyki. Piekarze wypiekają różne gatunki chleba i  pizzę częstując kolegów, a cukiernicy rozpoczęli już wypiek rogali. Zapachy aromatycznych wypieków  roznoszą się po całej szkole do tego stopnia,że koledzy innych fachów żałują, że nie są cukiernikami i piekarzami... Zaraz po rogalach przyjdzie czas na pierniki. Już przygotowujemy ciasto do leżakowania. A później tylko wypiek i dekorowanie cudownie pachnących świątecznych pierniczków.

Zobacz zdjęcia

"Serce ma tylko ten, kto je posiada dla innych"

To motto najtrafniej oddaje istotę i głęboki wymiar wszelkich działań charytatywnych, a w szczególności akcji honorowego krwiodawstwa, która w swym humanitaryzmie służy ratowaniu najcenniejszych wartości - ludzkiego zdrowia i życia.

Mateusz DrelichWspomniane motto patronuje działalności Szkolnego Klubu HDK przy Zespole Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inowrocławiu. Klub Honorowych Dawców Krwi ciągle się rozwija. Członkowie oddają krew w Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Inowrocławiu. Co roku ilość oddanej krwi oraz grupa uczniów - honorowych krwiodawców powiększa się. Odchodzących ze szkoły absolwentów godnie następują młodzi koledzy, którzy dopiero co przekroczyli próg pełnoletności.

Klub jest chlubą szkoły, dając najwspanialsze świadectwa wrażliwości młodego pokolenia na potrzeby ludzi chorych, potrzebujących pomocy. Humanitarna działalność młodzieży jest możliwa dzięki dobremu klimatowi i przychylności Dyrekcji Szkoły.

Renowacji nagrobków zasłużonych Inowrocławian

Dzień Wszystkich Świętych to czas wspomnień o najbliższych, którzy już odeszli. Aby ta pamięć pozostała wśród nas uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Rzemiosła wsparli Kwestę na rzecz Renowacji Nagrobków Zasłużonych Inowrocławian.

 

Czekoladowe warsztaty

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inowrocławiu w zawodzie cukiernik mieli niecodzienną okazję uczestnictwa w słodkich warsztatach czekolady.

Czekoladowe pyszności zachwycały nie tylko smakiem, ale również formą. Zajęcia poprowadził Mieczysław Chojnowski – Mistrz Świata Cukierników. W 2001 roku w Wiesbaden wypełnił słodkościami stół o powierzchni dwóch metrów kwadratowych i zdobył tytuł Mistrza Świata. Towarzyszył mu Jacek Zięba. Obaj panowie pracują dla Zakładów Tłuszczowych z Kruszwicy. Uczniowie klas pierwszych, drugich i trzecich pod okiem mistrza wykonywali tabliczki czekolady , praliny, dekoracje,  figurki z czekolady. Na co dzień uczniowie przebywają na zajęciach praktycznych w lokalnych firmach cukierniczych, gdzie zajmują się tam różnymi wyrobami cukierniczymi tortami, ciastami i drożdżówkami i innymi słodkościami. Dlatego wydawało  się interesującym pomysłem, aby zaprosić tutaj panów z Akademii Mistrza z Kruszwicy, którzy na co dzień zajmują się cukiernictwem, aby zaprezentowali tematy z czekolady. Jest to poniekąd artyzm, bo trzeba mieć wyobraźnię, duszę, zmysł i zdolności manualne, aby wyszły naprawdę ciekawe rzeczy z czekolady . Organizatorem spotkania  z mistrzami w Zespole Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inowrocławiu był nauczyciel cukiernictwa i piekarstwa p. Żaneta Marcinek. Podczas pokazu odwiedzili szkołę przedszkolaki z zaprzyjaźnionego przedszkola „ Muzyczna Kraina”, którzy byli oczarowali smakiem lizaków z czekolady. Było pysznie.

Wycieczka na targi POLAGRA FOOD

Dnia 25 września 2015 roku grupa młodzieży skłająca się z cukierników, piekarzy i kucharzy wybrała się na wycieczkę do Poznania na Międzynarodowe Targi Poznańskie POLAGRA FOOD. Dla uczniów była to:

  • możliwość poznania kompleksowej oferty branży spożywczej –  co roku na targach goszczą  producenci i dystrybutorzy z niemal wszystkich grup produktowych
  • możliwość nawiązania współpracy z zagranicznymi przedstawicielami branży spożywczej - wystawcy z Polski i 30 krajów świata
  • okazja do zapoznania się z nowościami produktowymi - liczne premiery rynkowe objęte specjalnym programem promocyjnym.

Targi POLAGRA FOOD  to wydarzenie atrakcyjne również ze względu na towarzyszące konferencje, szkolenia i panele dyskusyjne. Proponowane były spotkania z gronem ekspertów dotyczące nowych trendów w żywieniu, wyzwań marketingowych stojących przed branżą spożywczą czy szans upatrywanych w nowych kierunkach eksportowych. Uczniowie miło spędzili czas wśród nowych rozwiązań technicznych i technologicznych degustując potrawy i napoje serwowane na targach.

Egzamin czeladniczy

Dnia 21 września  2015 w Zespole Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inorwocławiu odbył się egzamin czeladniczy w zawodach cukiernik i piekarz.

Do egzaminu przystąpiło 9 cukierników i 6 piekarzy na co dzień odbywających praktykę w piekarniach i cukierniach: P. Jóźwiak, Piekuś, Wrzos, Dąbrówka i Kucia.

Uczniowie przystępujący do egzaminu najpierw wykonywali część praktyczną (obowiązkowo tort do wyboru oraz inne słodkości) w pracowni szkolnej lub u pracodawców (piekarze - różne gatunki pieczywa). Póżniej uczniowie przystąpili do drugiej części egzaminu. Część pisemna składała się z 7 części: rachunkowość zawodowa, dokumentacja działalności gospodarczej, rysunek zawodowy, przepisy BHP i P/poż., ochrona środowiska, przepisy prawa pracy, podejmowanie działalności gospodarczej. Natomiast trzecia część egzaminu to egzamin ustny w skład którego wchodził materiał z zakresu technologii, maszynoznawstwa i materiałoznawstwa.

Czytaj więcej

Integracja klas pierwszych

DSC 0512Początek roku za nami, mijają kolejne wrześniowe dni. Łącząc przyjemne z pożytecznym, czyli naukę z zabawą, szkoła zapewniła im miłą niespodziankę. We wrześniu wszystkie klasy pierwsze Zasadniczej Szkoły Zawodowej biorą udział w obfitujących w atrakcje wycieczkach. Uczniowie pod opieką wychowawcy oraz pedagoga szkolnego, pani Karoliny Wesołowskiej, wyjeżdżają do Dąbrowy Biskupiej, gdzie poznają tajniki przetrwania w lesie, zbierają owoce leśne, z których na rozpalonym za pomocą krzesiwa ognisku gotują napój, pieką przy ognisku własnoręcznie zrobione chleby, słuchają pasjonujących harcerskich opowieści, mają również możliwość wzięcia udziału w paintballu. Po trudach rywalizacji można się posilić ciepłą grochówką. Warto było się starać, ponieważ na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody.

Czytaj więcej

Egzaminy czeladnicze

Dnia 21 września  2015 w Zespole Szkół Zawodowych Rzemiosła w Inorwocławiu odbył się egzamin czeladniczy w zawodach cukiernik i piekarz.

Do egzaminu przystąpiło 9 cukierników i 6 piekarzy na co dzień odbywających praktykę w piekarniach i cukierniach: P. Jóźwiak, Piekuś, Wrzos, Dąbrówka i Kucia.