Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie wędliniarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: dokonywania rozbioru tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawania mięsa; magazynowania i przygotowywania mięsa do dystrybucji; obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa; wykonywania prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych; magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji.
Do wykonywania wyżej wymienionych zadań zawodowych niezbędne jest osiągnięcie zakładanych efektów kształcenia, na które składają się:
- Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów;
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
- Język obcy ukierunkowany zawodowo
- Kompetencje personalne i społeczne
- Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, piekarz, cukiernik, wędliniarz, technik technologii żywności, technik przetwórstwa mleczarskiego
- Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
- Rozbiór i wykrawanie mięsa
- Magazynowanie i przygotowanie mięsa do dystrybucji
- Wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych
- Magazynowanie i przygotowanie przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji