Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich; sporządzania półproduktów piekarskich; dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie; przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa; obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
Do wykonywania wyżej wymienionych zadań zawodowych niezbędne jest osiągnięcie zakładanych efektów kształcenia, na które składają się:
- Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów;
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
- Język obcy ukierunkowany zawodowo
- Kompetencje personalne i społeczne
- Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, piekarz, cukiernik, wędliniarz, technik technologii żywności, technik przetwórstwa mleczarskiego
- Produkcja wyrobów piekarskich
- Magazynowanie surowców piekarskich
- Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich
- Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciasta
- Przygotowanie pieczywa do dystrybucji