Absolwent szkoły jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych; sporządzania półproduktów cukierniczych; sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych; dekorowania wyrobów cukierniczych.
Do wykonywania wyżej wymienionych zadań zawodowych niezbędne jest osiągnięcie zakładanych efektów kształcenia, na które składają się:
- efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów;
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
- Język obcy ukierunkowany zawodowo
- Kompetencje personalne i społeczne
- efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno-gastronomicznego, stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów
- Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, piekarz, cukiernik, wędliniarz, technik technologii żywności, technik przetwórstwa mleczarskiego
- Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie cukiernik opisane w części II
- Produkcja wyrobów cukierniczych
- Magazynowanie surowców cukierniczych
- Wytwarzanie wyrobów cukierniczych
- Dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji